naar overzicht

De zoetwaterkraan van Nederland; Hoe de regio Arnhem Nijmegen de klimaatverandering als kans ziet

  • Stedenbouw
  • 2018 / 2019
  • Eerste semester
  • docent: Martin Aarts, Bernadette Janssen (BVR), Thijs van Spaandonk (Bright)
download project

Hoe de regio Arnhem Nijmegen de zoetwaterkraan van Nederland wordt. 

Het klimaat verandert en dat vraagt om drastische maatregelen in onze leefomgeving. Masterstudente stedenbouw Amber Nederhand presenteert een plan voor de regio Arnhem Nijmegen dat als  klimaatadaptief voorbeeld dient voor de rest van de wereld.   
Juist in deze regio is de urgentie hoog. Zowel de landbouwgronden als de flora en fauna op de Veluwe zijn kwetsbaar. Bovendien heeft het gebied van heel Nederland de grootste kans…

Hoe de regio Arnhem Nijmegen de zoetwaterkraan van Nederland wordt. 

Het klimaat verandert en dat vraagt om drastische maatregelen in onze leefomgeving. Masterstudente stedenbouw Amber Nederhand presenteert een plan voor de regio Arnhem Nijmegen dat als  klimaatadaptief voorbeeld dient voor de rest van de wereld.   
Juist in deze regio is de urgentie hoog. Zowel de landbouwgronden als de flora en fauna op de Veluwe zijn kwetsbaar. Bovendien heeft het gebied van heel Nederland de grootste kans om te overstromen. Echter, deze bedreigingen kunnen ook een kans zijn. 
Amber Nederhand laat in haar plan zien hoe klimaatadaptieve maatregelen een meerwaarde kunnen hebben voor de leefomgeving en economie van het gebied. Dit doet ze door de regio onder te dompelen in zoet water.  

De meerwaarde van acceptatie en adaptatie  

Amber stelt in haar onderzoek voor om delen van het land gecontroleerd te laten overstromen, en daarmee de waterveiligheid van het gebied te verhogen. Hierdoor ontstaan nieuwe moerassen in de regio. Dit zijn natuurgebieden met veel planten en dieren waar we kunnen wonen, energie en bouwstoffen uit kunnen halen, water in kunnen zuiveren en zelfs water in kunnen vasthouden om te gebruiken in tijden van droogte. 
Tussen Arnhem en Nijmegen in komt bovendien een nieuw havengebied. Nederland wil het schone zoete water vanuit de regio inzetten om een economisch sterk gebied te creëren dat kan concurreren met de haven van Rotterdam en het Ruhrgebied.
In deze regio woon je dus in een woning op palen boven een moeras. Omgeven door zoet water en natuur. Je kunt er bovendien met de boot naar je werk, wat een drijvende werkplaats is in de belangrijkste haven van de regio. 
De regio herstelt met dit ontwerp haar relatie met het zoete water en benut het om de identiteit en positie van het gebied te versterken.  


Urgentie voor de regio 

Het klimaat verandert. Er komt meer water in de zee, we hebben vaker extreem weer en het aantal planten en dieren daalt dramatisch. Niks hiervan ontgaat deze regio. Steden zoals Arnhem, Nijmegen en Ede krijgen te maken met hitte, terwijl buiten de steden de Veluwe en het landbouwgebied met droogte en mislukte oogsten kampen. Het rivierengebied in deze regio heeft van heel Nederland de grootste kans om te overstromen, met veel schade en slachtoffers als gevolg.  Bovendien, als we op dezelfde voet zo doorgaan, zijn de fossiele brandstoffen zoals olie en gas binnen vijftig jaar op en kan niemand meer rondrijden in zijn/haar dieselauto. De urgentie is dus zeer aanwezig. Willen wij een betere toekomst voor onze kinderen na laten, dan zullen we actie moeten ondernemen.  



De geschiedenis als startpunt 

Dat deze regio de grootste overstromingskans heeft van heel Nederland is geen verassing. Nederland is een deltagebied.  Hier kronkelden vroeger veel rivieren en ook het land overstroomde vaak.  Het unieke aan het rivierengebied in deze regio is dat het al vierduizend jaar dé plek is waarbij de Rijn zich opsplitst in verschillende rivierarmen. Rond deze splitsingen zijn de beste plekken om steden te beginnen. Dit vonden ook de Romeinen: al in negentien voor Christus stichtten zij Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Toch zijn wij in Nederland ook al meer dan 1000 jaar bezig met het bedijken van het land.  Om overal waar wij dat willen te kunnen wonen en te werken.  Gevolg is dat wij ons superieur voelen aan het water en het contact met het water dat ons zo veel kan brengen volledig zijn verloren.  De klimaatverandering dwingt ons te veranderen. 


Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.