De wereld schrijdt in razend tempo aan ons voorbij. Met drukte en haast vullen wij onze dagen om uiteindelijk elke dag weer opnieuw thuis te komen. Thuis; de enige plek op aarde waar de tijd juist even stil zou horen te staan. Met een nieuwe kijk op wonen opent zich in de steeg van de toekomst de woonwijk Die- peveen, waar dit ‘thuis’ voor iedereen, jong of…
De wereld schrijdt in razend tempo aan ons voorbij. Met drukte en haast vullen wij onze dagen om uiteindelijk elke dag weer opnieuw thuis te komen. Thuis; de enige plek op aarde waar de tijd juist even stil zou horen te staan. Met een nieuwe kijk op wonen opent zich in de steeg van de toekomst de woonwijk Die- peveen, waar dit ‘thuis’ voor iedereen, jong of oud is gecreëerd.
De woonwijk is ontstaan op een braakliggend terrein, dat jarenlang in vergetel- heid de overgebleven ruimte tussen de Vierhavenstraat en het Dakpark vormde. Het terrein was jarenlang in handen van de firma Diepeveen & Co. Dat is tegen- woordig nog steeds te zien dankzij het Diepeveengebouw, dat is aangemerkt als monument. Het is een locatie waar verschillende gezichten van de stad Rotter- dam samenkomen. Het karakteristieke, historische Delfshaven, de naoorlogse wijk Bospolder en de havens die tegenwoordig het populaire maakgebied M4H vormen. Aan de noordzijde vormt de achterzijde van het Dakpark een harde scheiding. Het terrein is van alle kanten omsloten door deze wijken, maar het hoort bij geen van deze wijken. Het vormde een restplek, maar had tegelijker- tijd veel potentie voor een nieuwe invulling met een nieuwe kijk op wonen in de stad. Dit nieuwe wonen wordt in Diepeveen gecreëerd door een vaak vergeten en minderwaardige typologie: de steeg. Een ruimtetypologie die nieuwe verbin- dingen mogelijk heeft gemaakt en opgaat in de kwaliteiten van het terrein. Zo is een eigen binnenwereld gecreëerd met een nieuwe ruimtelijke sfeer, die aansluit op zijn omgeving. De wijk Diepeveen brengt zo karakter en rust terug op een vergeten plek in de stad.
Het maken van het ontwerp bestond uit een zoektocht naar de gelaagdheid tusSen de stedenbouwkundige en architectonische schaal. Het was een zoektocht naar de tussenschaal tussen twee werelden die juist in de afgelopen jaren, in de praktijk vaak los van elkaar werden ingevuld. Maar in de wijk Diepeveen heeft juist de interactie tussen beide disciplines gezorgd voor een helder ontwerp. Hier hebben stedenbouwkundige en architectonische combinaties het creëren van een ‘thuis’ versterkt.
zie de totale pdf voor de beelden inclusief bijgeschreven teksten) Lees meer