naar overzicht

In theorie praktijkgericht

  • Stedenbouw
  • 2017 / 2018
  • Vierde kwartaal
  • docent: Sebastian van Berkel (MUST stedebouw),Catja Edens (Bureau Spatie), Gerjan Streng (BRIGHT/Cloud Collective)
download project

De regio Zuidoost-Brabant profileert zich al vele jaren als Hightech regio en trekt hierdoor uit alle hoeken van de wereld knappe koppen naar zich toe. Maar hoe zit het eigenlijk met de gewone arbeider? De praktijk geschoolden die deze regio in het begin grotendeels hebben opgebouwd. Tegenwoordig wordt de doelgroep geconfronteerd veel sloop/nieuwbouw in haar wijken voor…

De regio Zuidoost-Brabant profileert zich al vele jaren als Hightech regio en trekt hierdoor uit alle hoeken van de wereld knappe koppen naar zich toe. Maar hoe zit het eigenlijk met de gewone arbeider? De praktijk geschoolden die deze regio in het begin grotendeels hebben opgebouwd. Tegenwoordig wordt de doelgroep geconfronteerd veel sloop/nieuwbouw in haar wijken voor hoger opgeleiden, in het kader van de herstructureringen, om het aanzicht en imago van de wijken te verbeteren. Hierdoor verdwijnen woningen en wordt het voor praktische opgeleide steeds moeilijker het hoofd boven water te houden. Veel prognoses stellen dan ook nog eens dat er in de toekomst wellicht veel minder vraag is naar “handjes” door de robotisering. Dit alles in een van de slimste regio’s van Europa. 

 

Echter zijn er, ondanks, het vaak treurige beeld dat wordt geschetst grote kansen voor praktisch opgeleiden. Hierbij wordt wel een actieve rol gevraagd en moet de ambitie om te veranderen aanwezig zijn. De vroegere ozo gezellige volkswijken, zijn hun collectiviteit verloren. Toch zit dit nog in de mensen, door dit aan te boren kunnen ontwikkelingen, zoals de energietransitie samen worden opgepakt en kunnen wijken als collectief gaan werken. Daarnaast is het van belang dat er goede verbindingen blijven gelden naar andere wijken, dit om afsluiting te voorkomen, men blijft immers onderdeel van de hightech community.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.